ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ...

Ο οικισμός Πάκιa βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Κουρκούλα και έχει κτιστεί με ανατολικό προσανατολισμό και θέα προς τον κάμπο των Μολάων. Κατοικείται περίπου απο 380 κατοίκους και τα γεωγραφικά όρια του επεκτείνονται προς τη θάλασσα και περιλαμβάνουν τις παραλίες Μακρυγιαλός και Σκύλα και συνορέυουν δυτικά με το τοπικό διαμέρισμα Γλυκόβρυσης και ανατολικά με το τοπικό διαμέρισμα Ελιά.
Χωροταξικά εντάσσεται στην πόλη των Μολάων αφού έχουν κοινά όρια και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που δεν υπάρχει χωριστή αναφορά σ’αυτόν από το 1500 οπότε πρωτοαναφέρεται η πόλη των Μολάων.


ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Ο οικισμός έπαιξε σημαντικό ρόλο επί τουρκοκρατίας οπότε κατοικείτο σχεδόν αποκλειστικά από Τούρκους οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο χωριό μετά τα Ορλωφικά και ανάγκασαν τους Έλληνες κατοίκους να το εγκαταλείψουν.
Μετά την επανάσταση του 1821 οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να φύγουν οπότε εγκαταστάθηκαν στα Πάκια Μανιάτες , οι οποίοι θέλησαν να κάνουν τον οικισμό κέντρο μαζί με το Φοινίκι, ώστε να καταλάβουν το Κάστρο της Μονεμβασιάς το οποίο εξουσίαζαν τα κυβερνητικά στρατεύματα. Μετά τους Μανιάτες κατοίκησαν το χωριό και πρόσφυγες από την Κρήτη και άλλα μέρη της Ελλάδας.
Κύριο χαρακτηριστικό από αρχιτεκτονικής άποψης είναι τα καλά κτισμένα πέτρινα σπίτια ,και πολλά από αυτά, βρίσκονται ερειπωμένα στην αρχική τους κατάσταση χωρίς να έχουν υποστεί μεταγενέστερες μεταβολές.
Ανάμεσα στα κτίσματα σώζονται κάποια από τα έξι ελαιοτριβεία που υπήρχαν στον οικισμό καθώς και πολλά από τα 12 με 13 αλώνια.
Σώζονται, επίσης, αρκετές ακόμη αψιδωτές πύλες (αυλόπορτες), στέρνες λαξευτές στο βράχο με ένα ιδιαίτερο σχήμα οι οποίες μάζευαν βρόχινο νερό από τις στέγες μέσω των επίσης χαρακτηριστικών υδρορροών ,καθώς και πολλοί φούρνοι ,ιδιαίτερης μορφολογίας.
Ακόμα σώζονται δύο γούρνες λαξευτές από κροκεάτη λίθο (πέτρωμα που χρησιμοποιούσαν από την βυζαντινή εποχή)μία στην βρύση –πλυσταριά στο άνω μέρος του οικισμού και μία στην βρυσούλα έξω από το χωριό.
Αρκετοί είναι οι ναοί που υπάρχουν στα Πάκια από τον 12ο-13ο αιώνα όπως η Παναγίτσα, η Αγ.Βαρβάρα και ο Αγ.Νικόλαος στον οποίο υπάρχουν τοιχογραφίες με απεικόνιση παγκοσμίου μοναδικότητας.
Ακόμα υπάρχουν τα εξωκλήσια των Αγ.Αθανασίου.Αγ.Ευστρατίου και του προφήτη Ηλία.

ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Στο χωριό καλλιεργούνται κυρίως δενδρώδεις καλλιέργειες ελαιώνων και εσπεριδοειδών και παράγονται προϊόντα υψηλής ποιότητας όπως λάδι, πορτοκάλια, σύκα, κρασί.

Καλλικράτης” και δημότης Μολάων


Το γνωστό σε όλους σχέδιο “Καλλικράτης” αποτελεί το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αποστολή αυτής της ιστοσελίδας είναι μεταξύ άλλων η πληρέστερη κατάρτιση των δημοτών. Θα προσπαθήσουμε μια πιο εξειδικευμένη ενημέρωση που αφορά την μετεξέλιξη αποκλειστικά του Δήμου Μολάων στα πλαίσια του νέου μεγαλύτερου Δήμου, ενόψει σχεδίου “Καλλικράτη”:
- Ποιος είναι ο χάρτης και ποια τα όρια του νέου Δήμου;
- Τι αντιπροσώπευση θα έχουν οι υπό κατάργηση σημερινοί Δήμοι στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο και ποιο ρόλο θα διαδραματίζουν τα τοπικά εκλεγμένα όργανα;
- Τι μορφή θα έχουν τα ψηφοδέλτια και πόσους σταυρούς προτίμησης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στα τοπικά, νυν Δημοτικά και μελλοντικά ενιαία ψηφοδέλτια που θα αναδείξουν τους εκπροσώπους μας στις προσεχείς εκλογές του νέου μας Δήμου;
Ο Δήμος Μολάων αλλάζει μαζί με όλη την Ελλάδα. Ας ενημερωθούμε το πώς, στη συνέχεια...Λίγο πολύ ως ακροατές ή αναγνώστες έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων, έχουμε πληροφορηθεί κάποιες γενικές κατευθύνσεις βασικών αρχών του νόμου που αφορούν όμως την εφαρμογή του στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας.
Τι γίνεται όμως με εμάς;
Από την 1η ημέρα του Ιανουαρίου του 2011 τίποτα δεν θα είναι όπως σήμερα στη δομή και τη μορφή του Δήμου μας.
Ο Δήμος Μολάων μαζί με τους Δήμους Μονεμβασίας, Ζάρακα, Ασωπού και Βοιών θα αποτελεί παρελθόν. «Καταργείται» μαζί με τους υπόλοιπούς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο νόμος “Καλλικράτης” (Ν.3852/7-6-10, ΦΕΚ 87 τεύχ.Α’)
Στη θέση όλων δημιουργείται ο ενιαίος πλέον Δήμος Μονεμβασίας.
Η έδρα του Δήμου θα είναι η σημερινή έδρα του Δήμου Μολάων.
Ο νέος Δήμος μας, θα έχει πληθυσμό 23.853 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001.
Οι αλλαγές βέβαια θα έχουν αρχίσει νωρίτερα αφού τον προσεχή Οκτώβρη του 2010 θα καλεστούμε να αναδείξουμε τους εκπροσώπους μας.
Πως όμως θα ψηφήσουμε και πως θα εκπροσωπηθούμε στα όργανα του νέου Δήμου;
α) Δημοτικό Συμβούλιο
Το Δημοτικό Συμβούλιο του ενιαίου Δήμου θα αριθμεί 27 μέλη που θα αποτελούν τους εκπρόσωπους των νέων Δημοτικών Ενοτήτων που δεν είναι άλλες από τους σημερινούς Δήμους που θα καταργηθούν.
Πόσους εκπροσώπους θα έχει η κάθε Δημοτική Ενότητα;
Αυτό εξαρτάται από τον πληθυσμό των σημερινών Δήμων, σύμφωνα πάλι με την απογραφή του 2001 (ΦΕΚ 715 τευχ.Β’ 12-6-02).
Ποιο αναλυτικά στα 27 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Νέου ενιαίου Δήμου θα συμμετέχουν:
· η Δημοτική Ενότητα Μολάων με 6 Δημοτικούς Συμβούλους
· η Δημοτική Ενότητα Μονεμβασίας με 5 Δημοτικούς Συμβούλους
· η Δημοτική Ενότητα Ζάρακα με 2 Δημοτικούς Συμβούλους
· η Δημοτική Ενότητα Ασωπού με 5 Δημοτικούς Συμβούλους &
· η Δημοτική Ενότητα Βοιών με 9 Δημοτικούς Συμβούλους
β) Τοπικά συμβούλια
Πέρα από την εκπροσώπηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Νέου ενιαίου Δήμου Μονεμβασίας, θα υπάρχει εκπροσώπηση και σε τοπικό Δημοτικό όργανο.
- Δημοτικές Κοινότητες” (να μη συγχέονται με τις Δημοτικές Ενότητες που αναφέραμε πιο πάνω). Θα αποτελούνται από 5μελές εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο σε διαμερίσματα με πληθυσμό άνω των 2.001 κατοίκων. Αυτές θα είναι 2 και συγκεκριμένα η Δημοτική Κοινότητα της πόλης των Μολάων (3.021) και η Δημοτική Κοινότητα της πόλης της Νεάπολης (2.751).
- Τοπικές Κοινότητες”. Θα αποτελούνται από 3μελές εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο σε διαμερίσματα με πληθυσμό από 301 έως 2.000 κατοίκων. Αυτές θα είναι 25 στο νέο Δήμο.
- Τοπικοί Αντιπρόσωποι”. Θα εκπροσωπούν διαμερίσματα με πληθυσμό έως 300 κατοίκους. Αυτοί θα είναι 10 στο νέο Δήμο.
Πως θα εκλέξουμε τους αντιπροσώπους μας;
Όλοι οι δημότες του Νέου ενιαίου Δήμου Μονεμβασίας την ημέρα των εκλογών θα πάρουν στα χέρια τους ένα ψηφοδέλτιο από κάθε συνδυασμό, το οποίο θα περιέχει:
- Σε ένα εδάφιο τους υποψήφιους της δικής τους Δημοτικής Ενότητας, δηλαδή στην περίπτωση μας τους υποψήφιους του σημερινού Δήμου Μολάων. Στο κομμάτι αυτό του ψηφοδελτίου ο κάθε ένας από εμάς θα μπορεί να ‘βάλει’ έως 3 σταυρούς.
- Σε ένα δεύτερο εδάφιο τους υποψήφιους όλων των άλλων Δημοτικών Ενοτήτων, δηλαδή στην περίπτωση μας τους υποψήφιους των σημερινών Δήμων Μονεμβασίας, Ζάρακα, Ασωπού και Βοιών. Στο κομμάτι αυτό του ψηφοδελτίου ο κάθε ένας από εμάς θα μπορεί να ‘βάλει’ 1 σταυρό.
Οι 6 εκλεγμένοι Δημοτικοί σύμβουλοι που θα εκπροσωπήσουν τον σημερινό Δήμο Μολάων στο Νέο Δημοτικό Συμβούλιο του ενιαίου Δήμου Μονεμβασίας θα προκύψουν από το σύνολο των σταυρών που θα συγκεντρώσουν συνολικά από τους ψηφοφόρους και των δύο παραπάνω ενοτήτων.
- Και τέλος ένα τρίτο εδάφιο που θα περιλαμβάνει τους υποψηφίους της “Δημοτικής Κοινότητας” εάν αφορά εκλογέα της πόλης των Μολάων ή “Τοπικής Κοινότητας” και “Τοπικού Αντιπροσώπου” εάν αφορά εκλογέα διαμερίσματος έως 2.000 ή 300 κατοίκων αντίστοιχα. Στην ενότητα αυτή οι σταυροί προτίμησης θα είναι από 1 έως 2 ανάλογα με τους κατοίκους του διαμερίσματος.
Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Δήμου Μολάων Κώστα Μαυρομιχάλη για τις τεχνικές πληροφορίες.
(Το παρόν θα ανανεώνεται συνεχώς όποτε κρίνεται απαραίτητο. Παρατηρήσεις & νέο περιεχόμενο αποστολή στο zervakos@molaoi


(πηγη...http://www.molaoi.gov.gr)

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΟΥ ΑΙ ΓΙΑΝΙΟΥ ΤΟΥ ΡΙΖΙΚΑΡΗ ΣΤΑ ΠΑΚΙΑ


Πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Γυναικών Πακιων η αναβίωση του εθίμου <<Κληδωνας του Αι Γιαννιου του Ριζικαρη>>.Με την πολύτιμη βοήθεια , της καθηγήτριας Ολυμπίας Λαμπουση που φρόντισε την επιμέλεια και παρουσίαση του εθίμου, την συμμετοχή του Νίκου Κουλουρη , των παιδιών που συμμετείχαν στην αναπαράσταση καθώς και το χορευτικό <<ΟΙ ΜΥΛΟΙ>>με την δασκάλα τους Φανή Κολλιακου που έδωσαν ξεχωριστό τόνο στην γιορτή και φρόντισαν όλοι μαζί να κάνουν τους παλιούς να θυμηθούν και τους νεότερους να μάθουν.
Η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα του Συλλόγου ήταν απρόσμενα μεγάλη που αυτό δίνει στον σύλλογο δύναμη να συνεχίσει στην οργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων.ΕΚΔΗΛΩΣΗ Κ.Α.Π.Η. ΔΗΜΟΥ ΜΟΛΑΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Μολάων σας προσκαλεί να
παρακολουθήσετε:
Α. Ομιλία από τον Αρχαιολόγο κ. Νεκτάριο Σκάγκο,
για τις βυζαντινές εκκλησίες του τόπου μας.
Β. Έκθεση με παλαιές φωτογραφίες.
Κυριακή 4 Ιουλίου 2010, ώρα 8:00 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη.
Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου (πρώην Ξυνού)
Το Συμβούλιο του ΚΑΠΗ

Το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν


Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Ε.Φ.Σ Γυναικών Πακιων με θέμα την προληπτική Ιατρική
Κατάθλιψη και παιδοψυχολογία,που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Ιουνίου 2010 στο
χώρο του τέως Δημοτικού Σχολείου Πακιων. Δόθηκε η ευκαιρία για την αξιοποίηση του σχολικού κτηρίου,το οποίο Μέτα από πολλά χρόνια άνοιξε τις πόρτες του για να υποδεχθεί τους πολίτες.Αυτο ήταν το πρώτο βήμα στην προσπάθεια αξιοποίησης και επαναλειτουργίας του σαν σχολείο για παιδιά με μαθησιακές ανάγκες
Ο Ιατρός Ιωάννης Σίδερης μίλησε για την προληπτική ιατρική,για την ανάγκη αλλαγών στις καθημερινές μας συνήθειες για την επίτευξη μακροζωίας και καλύτερη ποιότητας ζωης.Αναφερθηκε συγκεκριμένα στη σημασία που έχει η διακοπή του καπνίσματος,η φυσική άσκηση η σωστή διατροφή και μο προληπτικός έλεγχος για την αποφυγή και έγκαιρη αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων υγείας που προσβάλουν μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας όπως σακχαρώδη διαβήτη καρδιογγειοπαθειες,διάφορα είδη καρκίνων κ.λ.π.
Στην συνέχεια μίλησε η η ιατρός Αικατερίνη Παναγιωτοπούλου, μέλος της εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής θεραπείας με θέμα Κατάθλιψη, παιδοψυχολογία

Η κατάθλιψη, ως ψυχική διαταραχή, θεωρήται η μάστιγα του 21ου αιώνα.
1 στις 4 γυναικες και 1 στους 10 ανδρες, μπορει ν αναπτύξει κατάθλιψη κατα τη διάρκεια της ζωής του, ενώ μέχρι το 2020 θα είναι η 2η αιτία θανάτου και αναπηρίας ανα τον κόσμο.
Η συναισθηματική αυτή κατάσταση έντονης και επίμονης θλίψης, μπορεί να κυμαίνεται από ήπια εμμένουσα θλίψη ως εξαιρετική απελπισία,
¨Οταν έπιβάλλουμε μεγάλες αξιώσεις στα παιδιά μας τα εξαναγκάζουμε στην υιοθέτηση του Ψευδούς Εαυτού, ενός εαυτού δηλαδή που εκείνα νομίζουν πως θα εξασφαλίσει την αγάπη και αποδοχή των "σημαντικών άλλων¨ προς εκείνα και που λίγη σχέση έχει με τον αληθινό εαυτό τους. ‘Ενα τέτοιο παιδί που έχει αποποιηθεί τα πραγματικά του συναισθήματά και ζει τη ζωή του σύμφωνα με το "τι" οι σημαντικοί άλλοι περιμένουν απο αυτό έχει πολλές πιθανότητες να αποκτήσει κατάθλιψη στην πορεία της ζωής του.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ
1.Μεγάλη ελάττωση του ενδιαφέροντος για τα δρώμενα αλλά και τον Εαυτό.
2. Άγχος δυσφορία αίσθημα επικείμενου κινδύνου.
3.Δυσκολία / διαταραχές στον ύπνο.
4.Διαταραχές στην όρεξη για φαγητό- ανορεξία/υπερφαγικά επεισόδια
5.Απώλεια ενδιαφέροντος για την ερωτική πράξη.
6.Ιδέες ενοχής και αναξιότητας
7.Απώλεια ενεργητικότητας
8.Αδυναμία συγκέντρωσης, σκέψης, μνήμης
9.Ανησυχία και απαισιοδοξία για το μέλλον
10.Αυτοκτονικός ιδεασμός.
11.Εμμένοντα σωματοποιημένα συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι,γαστρεντερολογικά προβλήματα δερματικές / αναπνευστικές παθήσεις (ψυχοσωματικά προβλήματα).

Η αναζήτηση επιστημονικής βοήθειας είναι υψίστης σημασίας.
Η ομαδική ψυχοδυναμική αλλά και η απλή ατομική θεραπεία σε συμπεριφορικό πλαίσιο δίνουν λαμπρά αποτελέσματα.
Μέχρι τότε, οι παρακάτω συμπεριφορικές τεχνικές αυτοβοήθειας μπορούν να φανούν χρήσιμες:
Αναζήτηση εμπιστων ατόμων, συμμετοχή σε δραστηριότητες, αναβολή μεγαλεπίβολων στόχων, αποφυγή υπεργενικεύσεων, συγκέντρωση στο ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, αποποίηση αισθημάτων ενοχής, αναγνώριση και καταγραφη των εκάστοτε συναισθημάτων και ήπια σωματική άσκηση. Η επιτυχίας της εκδήλωσης ειναι μια παρακαταθήκη και για μελλοντικές παρόμοιες πολιτιστικές και επιμορφωτικές εκδηλώσεις.

Επίσχεση εργασίας προσωπικού Νοσοκομείου Μολάων
Σε επίσχεση εργασίας έχει προβεί από 15 Ιουνίου 2010 νοσηλευτικό προσωπικό του Γ.Ν.Κ.Υγείας Μολάων που εργαζόταν σε αυτό με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου διάρκειας οχτώ μηνών.

Αιτία της απόφασης αυτής του προσωπικού ήταν η μη καταβολή δεδουλευμένων από τον φορέα για όλη την διάρκεια της εργασίας του σε αυτόν. Ποιο συγκεκριμένα από 23 Νοεμβρίου 2009 μέχρι και 14 Ιουνίου 2010, δηλαδή διαστήματος πέραν των έξι μηνών.

Το νοσοκομείο αντιμετώπιζε από πριν σοβαρά προβλήματα έλλειψης προσωπικού, τα οποία επιδεινώνονται κατόπιν του συγκεκριμένου χειρισμού από πλευράς του ώστε να μην αμείβονται υπάλληλοι εργαζόμενοι σε αυτό.

Τηλ.Γ.Ν.Κ.Υ. Μολάων 2732022374Αποδέκτες

Ελλάδα tv

Λακωνικός τύπος

Παρατηρητής της Λακωνίας

Apela.gr

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΣΤΑ ΠΑΚΙΑ


Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα Πακια η γιορτή του Πατέρα απο τον Πολιτιστικό
Σύλλογο Η Βρυσουλα.Για μια ακόμη φορά τα παιδιά του συμβουλίου έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό με αποτέλεσμα μια επιτυχημένη εκδήλωση. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη με πολύ κέφι και χορό. Για άλλη μια φορά όλοι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις .Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής Λακωνίας Δαβάκης,ο Δήμαρχος Μολάων κ.Τσαγκάρης ,ο Αντιδήμαρχος κ.Κολλιακος ,ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαυρομιχάλης,η Δημοτική Σύμβουλος κα.Κρυπωτού ,η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Πακιων κα. Καλαμβόκη και ο Πρόεδρος του χωριού κ. Καρούνης.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΟΛΑΩΝ


Με την λήξη της φετινής χρονιάς πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μολάων η σχολική γιορτή των μαθητών με την βοήθεια και συμπαράσταση των δασκάλων τους.Με τον δικό τους μοναδικό τρόπο μας αποχαιρέτησαν και μας ευχήθηκαν
καλό καλοκαίρι.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΟΛΑΩΝ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

Με την ευκαιρία της λήξης των μαθημάτων της πρώτης χρονιάς λειτουργίας του ειδικού Δημοτικού Σχολείου Μολάων, οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου ετοίμασαν μία πολύ όμορφη εκδήλωση στο κτήμα «Εσπερίδες» στους Μολάους.
Στην εκδήλωση μίλησε η προϊσταμένη του Ειδικού Σχολείου κ. Αλειφέρη Παναγιώτα με θέμα: «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση γιατί… η Διαφορά είναι δικαίωμα» .
Επίσης έγινε η παρουσίαση όλων των δράσεων που ανέπτυξε το σχολείο κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου λειτουργίας του π.χ. γιορτές 28ης, 17ης Νοέμβρη, γιορτή Χριστουγέννων , δημιουργία ημερολογίου 2010 και ατζεντών , δημιουργία site κ.τ.λ.
Παράλληλα στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε καλοκαιρινό παζάρι με διάφορα είδη που είχαν κατασκευάσει οι μαθητές του σχολείου σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό.
Στην εκδήλωση οι μαθητές του σχολείου με τη βοήθεια της μουσικού κας Μπέτυς Ρουμελιώτη και δύο μαθητών του Γυμνασίου Παπαδιανίκων τραγούδησαν το ’άσπρα καράβια τα όνειρα μας’ και το μη μιλάς άλλο γι αγάπη’’.
Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από κόσμο, και όλοι τους καταχειροκρότησαν.
Στην εκδήλωση παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Πατέρας Γεράσιμος Πετρολέκας ,εκπρόσωπος του Παναγιότατου Μητροπολίτη μας κ Ευσταθίου , οι βουλευτές κ Αποστολάκος Γρηγόριος και Δαβάκης Αθανάσιος, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του και τη μικρή κορούλα τους, η Νομαρχιακή σύμβουλος κ Ματούλα Μπελεγρή, η οποία εκπροσωπούσε το Νομάρχη κο Φούρκα Κωνσταντίνο, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατάφερε να παραστεί, οι Δήμαρχοι Μολάων κος Τσαγκάρης Ιωάννης , Ασωπού κος Τριχείλης Ηρακλής, Ζάρακα κα Πριφτάκη Παναγιώτα και Μονεμβάσιας κος Μαστορόπουλος Νεκτάριος, η προϊσταμένη του 2ου Γραφείου Α/θμιας Εκπ/σης κα Κυριάκου Ματούλα, η οποία εκπροσωπούσε τον Περιφερειακό Δ/ντή κ. Πέτρο Μισθό και το Δ/ντη Εκπ/σης κο Βλάχο Αδαμάντιο που δεν κατάφεραν να παραστούν , ο κος Παπάς Νικόλαος, Σχολικός Σύμβουλος Γενικής Αγωγής 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ν. Λακωνίας , ο Δ/ντής της Εθνικής Τράπεζας Μολάων κος Ρουμάνης Σωτήριος με τη σύζυγο του, ο κος Βουνελάκης, Εκδότης και Δ/ντής της Εφημερίδας Φωνή της Μονεμβασίας με τη σύζυγο του , ο πρώην Δ/ντής του Δημ. Σχ. Μολάων κος Πραχάλης Κων/νος με τη σύζυγό του, οι πρόεδροι των Πολιτιστικών συλλόγων των δήμων Μολάων και Ασωπού, εκπρόσωποι των υπολοίπων φορέων , Δ/ντές Σχολείων, πολλοί εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου.
Στον εξωτερικό χώρο του κτήματος υπήρχαν φουσκωτά και ο γνωστός σε όλους κλόουν Παφ πουφ διασκέδασε τους μικρούς φίλους που συμμετείχαν στην εκδήλωση.
Την εκδήλωση κάλυψαν αφιλοκερδώς ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Ελλάδα TV και ο ραδιοφωνικός σταθμός ΑΝΤΕΝΝΑ Νότιας Ελλάδας.
Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την ευαισθησία που δείχνουν σε τέτοια θέματα και ένα μεγάλο ευχαριστώ από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, τόσο στον κύριο Αντώνη Φελούρη, Πρόεδρο και Δ/ντή του Ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού ΕΛΛΑΔΑ TV, όσο και στην κα Μπέτυ Κολλιάκου και τον κο Σταθάκη Ηλία από τον Αντένα Νότιας Ελλάδος.
Επίσης ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’ στους Ραδιοφωνικούς σταθμούς του Νομού που πρόβαλαν την εκδήλωση και στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο για τις αναφορές τους σ’ αυτήν.
Ακόμα ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’ αξίζει στους χορηγούς της εκδήλωσης Δήμους Ασωπού, Βοιών, Ζάρακα, Μολάων και Μονεμβασίας, τις τράπεζες Μολάων Αγροτική, Εθνική και Εμπορική, τα Ζαχαροπλαστεία Λιχούδη και Αφοί Δελήγιαννη, το κατάστημα WIND , το βιβλιοπωλείο Βιβλιαγορά , τα καταστήματα επίπλων ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ και ΑΦΟΙ ΠΑΝΑΡΙΤΗ, το κατάστημα παροχής υπηρεσιών κ.τ.λ Πούλος Δημήτριος, το κατάστημα αντλητικών συγκροτημάτων ΒΙΛΛΙΑΣ –ΝΤΟΒΟΛΟΣ, τα καταστήματα υποδημάτων και ετοίμων ενδυμάτων LA GRACE,το κατάστημα καλλυντικών και είδη δώρων DREAM CENTER, το κατάστημα ΦΩΤΟ ΣΙΑΧΟΣ και τη βιοτεχνία υποδημάτων –εμπόριο ΤΖΑΒΑΛΛΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, και ιδιαίτερα το κ Τζαβάλα υπεύθυνο της βιοτεχνίας, γιατί χωρίς τη βοήθεια του δεν θα καταφέρναμε να ετοιμάσουμε τα σανδάλια που διαθέσαμε στο παζάρι.
Τα έσοδα της εκδήλωσης, όπως είχε ανακοινωθεί και αρχικά θα διατεθούν για την αγορά παιδαγωγικού υλικού για το σχολείο.
Στο τέλος της βραδιάς όλοι οι παρευρισκόμενοι φάνηκε να συμφωνούν με την ομιλήτρια ότι: «Άτομα με ειδικές ανάγκες υπάρχουν, όταν η κοινωνία δεν έχει την υποδομή και την ευαισθησία να δεχτεί τις ιδιαιτερότητες κάποιων μελών της.
Ο σεβασμός στα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι δείκτης κοινωνικού πολιτισμού. Δεν αρκεί η συμπάθεια ούτε η ρητορεία αλληλεγγύης. Όσο τα άτομα με ειδικές ανάγκες γίνονται θύματα διάκρισης, απομόνωσης, εγκατάλειψης ή αδιαφορίας είμαστε όλοι ηττημένοι. Ο σεβασμός στην αναπηρία δεν είναι μόνο ζήτημα ανθρωπιάς αλλά είναι και ζήτημα δημοκρατίας γι’ αυτό μας αφορά όλους άμεσα και προσωπικά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από τη διαφορετικότητα η ομοιότητα είναι η μόνη αλήθεια που μας ενώνει όλους».

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΝΑΥΠΑΚΤΟ


Το διοικητικό συμβούλιο των Γυναικών Πακιων σας προσκαλεί να συμμετέχετε στην μονοήμερη εκδρομή που διοργανώνει την Πέμπτη 8 Ιουλίου με προορισμό την Ναύπακτο
ΠΡΟ ΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΉΣ
.Αναχώρηση νωρίς το πρωί από την πλατεία του χωριού
.Ενδιάμεση στάση για καφέ
.Πέρασμα από την κρεμαστή γέφυρα Ρίου -Αντίρριου
.Επισκεψη-προσκυνημα στην ιερά μονή Αγ. Αυγουστινου
Ιππωνος και Σεραφειμ (ΠΑΠΑΡΟΚΑΔΕΣ)Τρικορφο
.Επισκεψη-προσκυνημα στην Ιερά μονή Αγίου Νεκταρίου Τρίκορφου
.Άφιξη στη γραφική πόλη της Ναυπάκτου όπου θα γευματίσουμε σε κάποια παραδοσιακή ταβέρνα, στην συνέχεια θα περπατήσουμε στα γραφικά δρομάκια της πόλης, και θα επισκεφτούμε το λιμάνι που ειναι το σήμα κατατεθέν και η καρδιά της Ναυπάκτου
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 20€
ΓΙΑ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΜΕΧΡΙ 30-06 ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗΛΕΦΩΝΑ 2732023675 ΚΑΦΕΝΕΙΟ Κα ΦΩΤΕΙΝΗ ΝΤΑΝΑΚΑ
ΚΟΥΛΟΥΡΗ -27320222223 Κα ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΗ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ 1 ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΟΛΑΩΝ


Το 1 Νηπιαγωγείο Μολαων με την βοήθεια των νηπιαγωγών πραγματοποίησε την καλοκαιρινή τους γιορτουλα για την λήξη της φετινής χρονιάς.Η γιορτή έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τ.Ε.Ε Μολαων
με θέμα άκρως θαλασσινό και περιβαλλοντικό:η προσπάθεια για σωτήρια της θαλασσινής ζωής από τον κίνδυνο της πετρελαιοκηλίδας.Τα παιδάκια έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτο
και δέχτηκαν απλόχερα το χειροκρότημα μας.Την εκδήλωση παρακολουθήσαν ο Δήμαρχος Μολαων κ. Τσαγκάρης και η Κυριάκου Μυρούλα, προϊσταμένη του 2ου Γραφείου Μολαων.
Στο τέλος της γιορτής προσφέρθηκε κέρασμα και δωράκια στα παιδιά μαζί με τις ευχές όλων μας για ένα καλό καλοκαίρι

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑΣ ΤΟΥ ΑΙ ΓΙΑΝΙΟΥ ΤΟΥ ΡΙΖΙΚΑΡΗ ΣΤΑ ΠΑΚΙΑ


Το διοικητικό συμβούλιο του Επιμορφωτικού Φιλανθρωπικού Συλλόγου Γυναικών Πακίων
σας προσκαλεί την Πέμπτη 24 Ιουνίου και ωρα 7.30 μ.μ στο χώρο της πλατείας του χωριού
να παρακολουθήσετε και να συμμετέχετε στην αναβίωση του εθίμου
<<ΚΛΗΔΟΝΑΣ>> του Αι Γιαννιου του Ριζικαρη>>
.κάψιμο των μαγιάτικων στεφανιών
.αναπαράσταση με το αμίλητο νερό
.κλήδονας
.παραδοσιακοί χοροί απο την χορευτική ομάδα του μουσικοχορευτικου ομίλου Μολάων
ΟΙ ΜΎΛΟΙ
Για να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να μαθαίνουν οι μικρότεροι
σας περιμένουμε όλους μικρούς και μεγάλους για να αναβιώσουμε παρέα ενα παλιό έθιμο
ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΣΤΑ ΠΑΚΙΑ


ΔΥΟ ΓΛΥΚΑ ΛΟΓΙΑ...ΕΝΑ ΦΙΛΙ...ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ...ΕΝΑ Σ ΑΓΑΠΩ...ΠΟΛΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ.ΚΥΡΙΩΣ ,ΟΜΩΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ.
ΔΙΟΤΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΠΟΛΛΑ...

Ο ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΚΙΩΝ <<Η ΒΡΥΣΟΥΛΑ>> ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
20-6-2010 ΚΑΙ ΩΡΑ 8.00μ.μ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ
ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.
ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
<<ΛΙΧΟΥΔΗ>> ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ-ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΤΣΩΡΗ ΜΟΛΑΟΙ(27320-22306)ΑΣΩΠΟΣ(2732083040)

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ
"BONSAI", ΝΤΑΝΑΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ.
Μολάοι
27320 23013
6947205145


Τιμη εισοδου 5€

Φωτοβολταϊκά για Αγρότες

Μετά από καθυστερήσεις μηνών, διαβουλεύσεις και αρκετές αλλαγές στην πορεία, το πολυαναμενόμενο και μακροσκελές νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, δημιουργώντας έτσι το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση των επενδύσεων στο νευραλγικό και πολλά υποσχόμενο τομέα της «πράσινης» οικονομίας.

Ο νέος νόμος δίνει και στους επαγγελματίες αγρότες τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος μέχρι 100 KW, εξασφαλίζοντας έτσι ένα επιπλέον σημαντικό εισόδημα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Στο κείμενο που ακολουθεί, η Agrenda επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο αποσαφηνίζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει ο νέος νόμος σε όσους αγρότες θελήσουν να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Αφού οι ενδιαφερόμενοι αγρότες λύσουν τις απορίες τους με βάση τα νέα δεδομένα που προϋποθέτει ο νόμος, στη συνέχεια θα πρέπει να απευθυνθούν σε έναν τεχνικό σύμβουλο, για να οργανώσει τον φάκελο της άδειας εγκατάστασης. Στην επιλογή της έκτασης, της τεχνολογίας που θα αξιοποιηθεί, στο κεφάλαιο που θα διαθέσει, αλλα και τον τρόπο χρηματοδότησης της επένδυσης, τον τελευταίο λόγο, φυσικά, έχει ο αγρότης-επενδυτής.

Γι’ αυτό το λόγο στον παρόντα φάκελο θα βρείτε τα νέα και τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά προγράμματα και επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά που «τρέχουν» οι μεγαλύτερες τράπεζες, εν αναμονή φυσικά και των ανανεωμένων προγραμμάτων, που θα έχουν προσαρμοστεί πλήρως στις επιταγές του νεοψηφισθέντος νομοσχεδίου. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι ο παρακάτω οδηγός αφορά τις εγκαταστάσεις ισχύος έως 100 KW, που είναι το ιδανικό μέγεθος για να επενδύσει ένας ή δύο επαγγελματίες αγρότες. Το κόστος και τα έσοδα της επένδυσης αναλύονται στη σελίδα 30.

Σε ποιες εκτάσεις μπορούν να εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά;

ImageΣύμφωνα με το νομοσχέδιο, επιτρέπεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται - από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του κάθε Νομού- ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας. Μάλιστα, για τις εκτάσεις αυτές το νομοσχέδιο απαγορεύει ρητά την άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας πέρα από τη γεωργική εκμετάλλευση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε. Οποιαδήποτε άλλη επέμβαση, είτε για τη μεταβολή του προορισμού τους και τη διάθεσή τους για άλλες χρήσεις είτε για την εκτέλεση έργων ή τη δημιουργία εγκαταστάσεων ή παροχή άλλων εξυπηρετήσεων μέσα σε αυτές, έστω και χωρίς μεταβολή της κατά προορισμό χρήσης τους, αποτελεί «εξαιρετικό μέτρο και διενεργείται μόνο για λόγους που εξυπηρετούν τον γεωργικό χαρακτήρα της αγροτικής εκμετάλλευσης ή την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ».

Ποιες περιοχές εξαιρούνται;

Απαγορεύεται η εγκατάσταση ΑΠΕ (συνεπώς και φωτοβολταϊκών) σε αγροτεμάχια της Αττικής που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, καθώς και σε περιοχές της Επικράτειας που έχουν ήδη καθοριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας με ΦΕΚ. Απαγορεύεται, επίσης, η εγκατάσταση σε αγροτική γη που ορίζεται ως υψηλής παραγωγικότητας από εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ.) ή Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) του ν.2508/1997 (Α’ 124), καθώς και Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) του άρθρου 29 του ν. 1337/1983 (Α’ 33), εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά στα εγκεκριμένα αυτά σχέδια.

Πόση έκταση θα μπορούν να καταλαμβάνουν τα φωτοβολταϊκά;

ImageΠροϋπόθεση για την παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας - εκτός από τις προαναφερθείσες εξαιρέσεις- είναι οι εκτάσεις που θα δεσμευτούν για το σκοπό αυτό να μην ξεπερνούν το 1% του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων του συγκεκριμένου νομού.

Ως κριτήριο θα χρησιμοποιούνται τα στοιχεία της Ετήσιας Γεωργικής Στατιστικής Έρευνας του έτους 2008 της Γενικής Γραμματείας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας.

Για τον υπολογισμό της κάλυψης θα λαμβάνεται υπόψη η οριζόντια προβολή επί του εδάφους των φωτοβολταϊκών στοιχείων.

Υπάρχουν άλλοι περιορισμοί ή προϋποθέσεις;

To νομοσχέδιο ορίζει ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι δυνατό να ορίζονται ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις για την εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, περιλαμβανομένων, για παράδειγμα, της μέγιστης κάλυψης εδάφους ανά σταθμό, των ελάχιστων αποστάσεων από τα όρια του γηπέδου του σταθμού, περιορισμών στον τρόπο θεμελίωσης και υποχρεώσεων για την αποκατάσταση του γηπέδου μετά την αποξήλωση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε.

Θα δοθεί προτεραιότητα στους αγρότες;

ImageΣτο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται ρητά κάτι τέτοιο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της Agrenda, με προσωπική παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού προωθείται ειδική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα δίνεται προτεραιότητα στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για την κατασκευή φωτοβολταϊκών μονάδων σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας. Μάλιστα, το χρονικό αβαντάζ που θα δοθεί στους επαγγελματίες αγρότες αναμένεται να διαμορφωθεί στους έξι μήνες. Ύστερα από το διάστημα αυτό, εφόσον υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης του τομέα και κριθεί απαραίτητο από τις αρμόδιες αρχές, θα δίνεται η δυνατότητα και στους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους επενδυτές από άλλους κλάδους να επενδύσουν.

Σε τι τιμές θα πωλείται το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα;

Για την τιμολόγηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά ισχύος μέχρι 100 KW που εγκαθιστούν οι αγρότες ισχύει ό,τι και για όλα τα υπόλοιπα φωτοβολταϊκά της ίδιας ισχύος. Οι τιμές καθορίζονται σύμφωνα με τον πίνακα 1.

Οι τιμές που καθορίζονται στον πίνακα αυτό αναπροσαρμόζονται κάθε έτος, κατά ποσοστό 25% του δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, όπως αυτός καθορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αν η τιμή που αναφέρεται στον πίνακα αυτόν αναπροσαρμοσμένη κατά τα ανωτέρω, είναι μικρότερη της μέσης Οριακής Τιμής του Συστήματος, όπως αυτή διαμορφώνεται κατά το προηγούμενο έτος, προσαυξημένης κατά 30%, 40%, και 40%, αντίστοιχα για τις περιπτώσεις Α, Β, και Γ, του ανωτέρω πίνακα, η τιμολόγηση γίνεται με βάση τη μέση Οριακή Τιμή του Συστήματος του προηγούμενου έτους, προσαυξημένη κατά τους αντίστοιχους ως άνω συντελεστές.

Όσοι παραγωγοί έχουν συνάψει ήδη σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και με την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου έχουν θέσει σε λειτουργία τους σταθμούς τους, μπορούν είτε να τροποποιήσουν τη σύμβασή τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των ανωτέρω εδαφίων με τιμή αναφοράς που αντιστοιχεί στον Φεβρουάριο 2010 και διάρκεια ίση με το χρονικό διάστημα που υπολείπεται της εικοσαετίας από τη θέση των σταθμών σε λειτουργία είτε να συνεχίσουν την εκτέλεση της ισχύουσας σύμβασης. Στην περίπτωση συνέχισης της ισχύουσας σύμβασης, αν ασκήσουν το δικαίωμα της ανανέωσης της σύμβασης, κατά τα προβλεπόμενα στις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν.3468/2006, ως τιμή πώλησης θα συνομολογείται, κατά τα προβλεπόμενα στον πίνακα, αυτή που αντιστοιχεί στον μήνα και έτος της ανανέωσης».

Προβλέπονται έξτρα κίνητρα ή επιχορηγήσεις;

ImageΠέραν της τιμής, το νομοσχέδιο δεν παρέχει κάποιο επιπλέον κίνητρο ή επιδότηση για τους παραγωγούς. Ωστόσο, οι επαγγελματίες αγρότες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά είναι πολύ πιθανό να βρουν ευκαιρίες χρηματοδότησης από τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο που αναμένεται να ψηφισθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει η υπουργό Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, ο εν λόγω νόμος θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος Αναπτυξιακός είχε χρηματοδοτήσει αρκετές επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά τόσο από ιδιώτες όσο και από επιχειρήσεις.

Θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη για παραγωγούς από καπνοπαραγωγικές περιοχές;

Εκτός απροόπτου, ναι. Ειδικά για τις καπνοπαραγωγικές περιοχές, τόσο πρώην όσο και νυν καπνοπαραγωγοί που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά αναμένεται να έχουν δυνατότητα ένταξης της επένδυσής τους στα Σχέδια Βελτίωσης. Θα πρέπει να περιμένουμε, ωστόσο, την τελική μορφή του νέου προγράμματος Αλέξανδρος Μπαλτατζής.

Πάντως, το νομοσχέδιο δεν αποσαφηνίζει αν οι αγρότες θα μπορούν να προχωρήσουν στις παραπάνω «πράσινες» επενδύσεις ως φυσικά πρόσωπα ή ως νομικά-οπότε και θα πρέπει να προχωρήσουν στη σύσταση εταιρείας.

Οι αγρότες που θα επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά πρέπει να αλλάξουν ασφαλιστικό φορέα;

ImageΌχι. Παρά την αρχική σύγχυση γύρω από το θέμα, το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις ευέλικτες μορφές εργασίας ξεκαθαρίζει το τοπίο. Σύμφωνα με αυτό, λοιπόν, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος μέχρι 100 KW εξαιρούνται για μια πενταετία τουλάχιστον από την υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ. Οι αγρότες αυτοί θα ασφαλίζονται στην 7η ασφαλιστική κατηγορία του ΟΓΑ. Αντίθετα, στον ΟΑΕΕ θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά φυσικά πρόσωπα όπως και μέλη οποιασδήποτε μορφής εταιρειών που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος πάνω από 20 KW είτε σε κτηριακή εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για κατοικία ή στέγη επιχείρησης είτε σε αγροτεμάχια ή οικόπεδα.Δάνειο ή leasing

ImageΝέα «όπλα» βγάζουν από τη φαρέτρα τους οι τράπεζες, προκειμένου να μπουν δυναμικά στο παιχνίδι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με επενδυτική βάση κυρίως στη μικρομεσαία ισχύ (κάτω των 100 KW) «τρέχουν» προγράμματα που διευκολύνουν ένα μέσο επενδυτή να προχωρήσει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε συνδυασμό με κοινοτικά προγράμματα και με τον Αναπτυξιακό Νόμο (αναμένεται από τον επόμενο μήνα). Όταν ολοκληρωθούν και τα πακέτα επιχορήγησης που έχουν εξαγγείλει τα αρμόδια υπουργεία, προβλέπεται να διαμορφωθούν οριστικά και τα χρηματοδοτικά πακέτα που θα παρουσιάσουν οι τράπεζες, οι οποίες φαίνονται έτοιμες από καιρό για το επόμενο βήμα. Ήδη η πρακτική της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) κερδίζει έδαφος και σε αυτό τον χώρο, αφού επιτρέπει στον επενδυτή με χαμηλότερο αρχικό κεφάλαιο να ξεκινήσει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Ουσιαστικά, τα πρώτα χρόνια της επένδυσης, ο αγρότης «νοικιάζει» τα φωτοβολταϊκά από την τράπεζα και μετά από ένα χρονικό διάστημα, που μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 3 και 10 ετών, μεταβιβάζονται στον ίδιο.

Η τράπεζα χρηματοδοτεί επενδυτικά σχέδια για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, είτε αυτά εντάσσονται σε αναπτυξιακά προγράμματα είτε καλύπτονται εξ ολοκλήρου από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό. Το επιτόκιο έχει βάση το Euribor ή το Libor και το ποσοστό του δανείου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, που έχουν σχέση πάντα με τη βιωσιμότητα της επένδυσης.

● Διάρκεια χρηματοδότησης: Μέχρι 10 έτη.

● Εκχώρηση της σύμβασης αγοροπωλησίας ρεύματος με τον ΔΕΣΜΗΕ. Μόνο με τις προσωπικές εγγυήσεις των φορέων της επιχείρησης.

● Ασφαλιστικές καλύψεις: Προσφέρεται πακέτο ασφάλισης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού, για την προστασία του επενδυτή.

● Εφόσον η επιχείρηση έχει υπαχθεί σε αναπτυξιακά προγράμματα, η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει χρηματοδότηση για την προεξόφληση της επιχορήγησης.

● Χρηματοδότηση μέσω leasing:

α) Ποσοστό χρηματοδότησης 100% της επένδυσης εξοπλισμού μέσω leasing, διάρκεια: 3-5 έτη και Management Fee 0,5% πλέον ΦΠΑ για εγκατάσταση έως 20 KW και 0,3% εγκατάσταση 20-150 KW.

β) Υποχρεωτική ασφάλιση εξοπλισμού με δαπάνες της μισθώτριας και εκχώρηση σύμβασης αγοραπωλησίας ρεύματος με ΔΕΗ-ΔΕΣΜΗΕ.

Στα οικιακά φωτοβολταϊκά (π.χ. σε στέγες) έχει επικεντρωθεί η στρατηγική της Eurobank, χωρίς να αποκλείει, βεβαίως, επενδυτές από διαφορετικούς τομείς της οικονομίας, όπως αγρότες. Έτσι, το «πράσινο δάνειο» που λανσάρει, απευθύνεται σε εγκαταστάσεις έως 10 KW. με βάση τον υπολογισμό της τράπεζας: Οι ιδιώτες που εγκαθιστούν ΦΒ συστήματα στη στέγη του σπιτιού τους έχουν τη δυνατότητα να πωλούν την παραγόμενη ενέργεια στη ΔΕΗ προς 0,55 ευρώ ανά κιλοβατώρα (Kwh). Εάν αναλογιστεί κανείς, πως ένα ΦΒ σύστημα με ισχύ 10 KW παράγει κατά μέσο όρο ενέργεια ίση με 13.600 Κwh ετησίως, τότε το ετήσιο έσοδο από την πώληση της ενέργειας στη ΔΕΗ είναι 0,55 ευρώ x 13.600Kwh = 7.480 ευρώ.

Οποιοσδήποτε ιδιώτης (ή μικρή επιχείρηση) μπορεί να εγκαταστήσει ΦΒ σύστημα σπίτι του αρκεί να καλύπτει τις παρακάτω προϋποθέσεις:

● Να έχει στην κυριότητά του το ακίνητο όπου θα εγκατασταθεί το ΦΒ σύστημα.

● Να διαθέτει μετρητή της ΔΕΗ στο όνομα του ενδιαφερόμενου.

Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης κυμαίνεται ανάλογα με τον τύπο και την ισχύ του συστήματος και την εταιρεία εγκατάστασης που θα αναλάβει το έργο. Κατά μέσο όρο, για ένα ΦΒ σύστημα έως 10 ΚW το συνολικό κόστος κυμαίνεται από 35.000 ευρώ έως 45.000 ευρώ περίπου.

Το πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων με την τιμή πώλησης των 0,55 ευρώ / Kwh της ΔΕΗ είναι σε ισχύ από το 2009 και αφορά συμβάσεις που θα υπογραφούν με τη ΔΕΗ μέχρι και το 2011. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για σταθερά φωτοβολταϊκά που έχουν μικρότερη απόδοση, καθώς δεν περιστρέφονται ακολουθώντας τον ήλιο.

Εξειδικευμένο δάνειο για φωτοβολταϊκά μέχρι 150 KW έχει παρουσιάσει και η Alpha Bank, με επιλέξιμες δαπάνες τα έξοδα εγκατάστασης και αγοράς εξοπλισμού, που επιχορηγούνται μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004 ή άλλων Κοινοτικών Προγραμμάτων.

Το ανώτατο ποσοστό του δανείου βάσει του χρηματοδοτικού σχήματος, ανέρχεται στο επίπεδο που προσδιορίζει η έγκριση υπαγωγής του στον Αναπτυξιακό Νόμο.

● Ανταγωνιστικό κυμαινόμενο επιτόκιο με βάση το Euribor μηνός / τριμήνου πλέον περιθωρίου προσαυξήσεως έως 5,00% (πλέον εισφοράς του Ν.128/75 ήτοι 0,60%).

● Διάρκεια Δανείου: 10 έτη

● Περίοδος Χάριτος: Λήξη 3 μήνες μετά την ημερομηνία ολοκληρώσεως της επενδύσεως - όπως αυτή θα ορίζεται στην κάθε απόφαση υπαγωγής - χωρίς κεφαλαιοποίηση των τόκων.

● Τρόπος Εξυπηρετήσεως: Με μηνιαίες ή τριμηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις.

Μερική ή ολική πρόωρη εξόφληση, χωρίς επιβάρυνση.

Σε νέα... χωράφια

ImageΕιδικό πρόγραμμα 100% χρηματοδότησης μέσω leasing των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για την εγκατάσταση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, ετοιμάζει ο όμιλος της ATEbank.

Όπως έγραψε η Agrenda το Σάββατο 22 Μαΐου, το εν λόγω χρηματοδοτικό πρόγραμμα προβλέπει τη κατασκευή μονάδων μέχρι 100 ΚW, το συνολικό κόστος των οποίων υπολογίζεται σε 350.000 ευρώ.

Το σχετικό πρόγραμμα θα «τρέξει» η ATELeasing καθώς θα κινείται με τους κανόνες της χρηματοδοτικής μίσθωσης και η διάρκειά του θα κυμαίνεται μεταξύ 12 και 15 χρόνων.

Γίνονται, επίσης, συζητήσεις ώστε το πρόγραμμα να προβλέπει επιδοτούμενο επιτόκιο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη με παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, η προτεραιότητα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για την κατασκευή μονάδων φωτοβολταϊκών σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας θα φθάσει τους 6 μήνες και στη συνέχεια θα δοθεί αυτή η δυνατότητα στους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους επενδυτές, εφ’ όσον υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης του τομέα και κριθεί απαραίτητο από τις αρμόδιες αρχές.

Κόστος και απόσβεση

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, τα προβλεπόμενα μεικτά έσοδα μιας μονάδας φωτοβολταϊκών νέας τεχνολογίας (trackers) ισχύος 100 KW υπολογίζονται κατά μέσο όρο σε 80.000-90.000 ευρώ το χρόνο, για όσους επενδυτές συνδεθούν με το δίκτυο μέχρι τις 31 Αυγούστου. Από κει και πέρα το τιμολόγιο αγοράς ρεύματος από τη ΔΕΗ μειώνεται σταδιακά ανά εξάμηνο, την πενταετία 2010-2014, όπως δείχνει ο πίνακας στη σελίδα 28. Πάντως, η τιμή είναι σταθερή για τον επενδυτή, από τη στιγμή που «κλειδώσει» τη σύμβαση με τον ΔΕΣΜΗΕ.

Το επιπλέον θετικό του νέου νομοσχεδίου-Μπιρμπίλη είναι η απλοποιημένη διαδικασία αδειοδότησης, αφού μόνο με τρία δικαιολογητικά, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει φάκελο στην αρμόδια υπηρεσία. Με την εφαρμογή του παραπάνω χρηματοδοτικού προγράμματος από την ΑΤΕ ή οποιαδήποτε άλλη εμπορική τράπεζα, σε μια περίοδο 12 ετών παρέχεται η δυνατότητα απόσβεσης της επένδυσης με παράλληλη εξασφάλιση καθαρού εισοδήματος για τον αγρότη της τάξεως άνω των 25.000 ευρώ το χρόνο. Σημειωτέον ότι για μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής αυτής της κατηγορίας απαιτούνται 6 στρέμματα γης.

Συστήματα ιχνηλάτησης για βέλτιστη απόδοση

ImageΠροκειμένου τα φωτοβολταϊκά να αποδίδουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί περιστρεφόμενες βάσεις, γνωστές και ως συστήματα ιχνηλάτησης ή παρακολούθησης (solar tracker) που διασφαλίζουν ότι οι ακτίνες του ηλίου θα πέφτουν καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας σε ορθή γωνία. Κι αυτό, διότι τα φωτοβολταϊκά αποδίδουν τη μέγιστη ενέργεια όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν στις συστοιχίες υπό γωνία 90°. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές τους, τα συστήματα αυτά, μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση των φωτοβολταϊκών μέχρι και κατά 45%.

Τα συστήματα ιχνηλάτησης χρησιμοποιούν δύο τρόπους ελέγχου της περιστροφής των ηλιακών στοιχείων. Ένας τρόπος είναι βάσει αστρονομικού αλγόριθμου, διαφορετικού για τον κάθε τόπο εγκατάστασης. Μια άλλη δυνατότητα είναι το σύστημα ελέγχου με αισθητήρα φωτός, που μετράει την ηλιακή ακτινοβολία που δέχονται τα ηλιακά στοιχεία.

Ορισμένα συστήματα ιχνηλάτησης χρειάζεται να ρυθμίζονται εποχιακά και τα περισσότερα απαιτούν ετήσιο έλεγχο και λίπανση. Καθώς τα περισσότερα είναι κατασκευασμένα από μαλακό χάλυβα, συνήθως απαιτείται και συντήρηση της βαφής τους. Τα συστήματα ιχνηλάτησης είναι ήδη διαθέσιμα στην ελληνική αγορά από διάφορες εταιρείες παραγωγής, εμπορίας και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων.
(ΠΗΓΗ..http://www.thrakisolar.gr)

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΦΙΛΑΘΡΩΠΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΚΙΩΝ Το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύεινΤο Δ.Σ. του συλλόγου μας σας προσκαλεί να παρευρεθείτε στις 19 Ιουνίου 2010
ημέρα Σάββατο και ώρα 7.00μ.μ στην αίθουσα του τεως δημοτικού σχολείου Πακίων
για να ενημερωθείτε σχετικα με τα παρακάτω θέματα
1.Κατάθλιψη
2.παιδοψυχολογία
Ομιλήτρια η ιατρός Αικατερίνη Παναγιωτοπούλου, μέλος της εταιρείας Ομαδικής
Ανάλυσης και Οικογενειακής θεραπείας
3. Βασικές γνώσεις προληπτικής ιατρικής
Ομιλητής ο ιατρός Ιωάννης Χ.Σίδερης
ΣΑς ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΚΑΤΑΛΗΚΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ «ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΠΑΡΤΗΣ

Η πάντα καλοδεχούμενη βροχή το Σάββατο 5 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - υπήρξε η αιτία για να μην πραγματοποιηθεί η καταληκτήρια εκδήλωση της Γιορτής για το Περιβάλλον με τίτλο «Πάνω απ’ όλα το Περιβάλλον» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Λακωνίας, η ΤΕΔΚ Νομού Λακωνίας και ο Δήμος Σπαρτιατών.

H βροχή καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββάτου και ειδικότερα η κακοκαιρία των απογευματινών και βραδινών ωρών κατέστησαν ανέφικτη την πραγματοποίηση της εκδήλωσης η οποία τελικά μετατέθηκε για το Σάββατο 12 Ιουνίου. Ειδικότερα, στις 8.30 το βράδυ του Σαββάτου 12 Ιουνίου και πάντα στο χώρο της Κεντρικής πλατείας Σπάρτης, θα παρουσιαστεί το video «Τα παιδιά της Λακωνίας λένε ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ», μια ταινία που δημιουργήθηκε ειδικά για τη διοργάνωση σε σκηνοθεσία του Τζαννέτου Κομηνέα. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ, παιδιά της Λακωνίας δίνουν το δικό τους σύνθημα και μοιράζονται τη δική τους «αλήθεια» για το περιβαλλοντικό ζήτημα, υλικό το οποίο παντρεύεται με clips και αποσπάσματα από περιβαλλοντικές καμπάνιες που ευγενικά παραχώρησαν η Greenpeace και η WWF.

Μετά την προβολή, η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία του Μύρωνα Στρατή και της Μπάντας του. Ο τραγουδιστής που έχει καταφέρει να αφήσει κιόλας το προσωπικό του στίγμα στα μουσικά μας πράγματα έρχεται να συμβάλλει στη γιορτή και να καλέσει τους πάντες – και κυρίως τη Νεολαία – να δουν με μεγαλύτερο πάθος το ζήτημα μιας οικολογικής στάσης ζωής.

- Ο -
Πρόεδρος
του Συνδέσμου Διαχείρισης
Στερεών Αποβλήτων Ν. ΛακωνίαςΣΤΑΥΡΟΣ Κ. ΑΡΓΕΙΤΑΚΟΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΠΗ ΔΗΜΟΥ ΜΟΛΑΩΝ


Την Κυριακή 6 Ιουνίου το ΚΑΠΗ Δήμου Μολάων οργάνωσε ομιλία με θέμα ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ & ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΝΗΜΗΣ .
Καλεσμένοι ήταν οι επιστημονικοί συνεργάτες της Ψυχιατρικής Κλινικής Λυράκου κ.κ.
Κων/νος Παπουτσάκης Ψυχίατρος – Νευρολόγος
Διονύσιος Ποταμίτης – Κόμης Ψυχίατρος
Π. Σιαπέρας Κλινικός Ψυχολόγος
Η αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου ήταν κατάμεστη από κόσμο αφού το θέμα αφορά όλους.
Μετά το πέρας της ομιλίας οι γιατροί απάντησαν σε πολλές ερωτήσεις που υπέβαλε το ακροατήριο.

Κάλεσμα του “Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Μολάων”Την Κυριακή 13 Ιουνίου στις 7.00 το απόγευμα, οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του “Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Μολάων” απευθύνουν σε όλους μας ανοικτή πρόσκληση.
Η εκδήλωση διοργανώνεται στο κτήμα Εσπερίδες στους Μολάους, με την ευκαιρία συμπλήρωσης της πρώτης σχολικής χρονιάς.
«Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση γιατί… η Διαφορά είναι Δικαίωμα» θα είναι το θέμα που θα αναπτύξει η Προϊσταμένη του Ειδικού Σχολείου κ. Αλειφέρη Παναγιώτα.
Στον χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει καλοκαιρινό παζάρι ενώ θα προσφερθούν τσάι, καφές αναψυκτικά και γλυκίσματα έναντι συμβολικού ποσού εισόδου.
Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την αγορά παιδαγωγικού υλικού.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ


Πραγματοποιήθηκε και φέτος ο καθαρισμός των ακτών στην Ελιά σε συνεργασία με το Δίκτυο Μεσόγειο SOS, με το Δήμο Μολαων,Κ.Π.Ε,Συλλογος Ελιάς Η Βιανδινη καιτο Δημοτικό Σχολείο Μολαων.Και φέτος η παρουσία των παιδιών μαζί με τους γονείς ήταν σημαντική στην όλη προσπάθεια για το καθαρισμό από σκουπίδια στις παράλιες της Ελιας.
Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Μολαων κ. Τσαγκάρης,ο Αντιδήμαρχος κ. Κολλιακος,ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μολαων κ. Μαυρομιχαλης ,μέλη του Συμβουλίου του Συλλόγου της Ελιας και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Νέων κ. Αποστολακης.Με την ευχή να κρατήσουμε τις παράλιες μας καθαρές .

Ερώτηση Δαβάκη Για Τα Εσπεριδοειδή


Ερώτηση προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Μπατζελή, κατέθεσε ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης σχετικά με τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Λάκωνες παραγωγοί εσπεριδοειδών, λόγω της κατάρρευσης των τιμών πώλησης των προϊόντων τους αλλά και εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής κρίσης που βιώνει αυτή τη στιγμή η χώρα μας.

Το πλήρεςκείμενο της Ερώτησης του κ. Δαβάκη έχειως εξής :

Η κατάσταση των Λακώνων παραγωγών εσπεριδοειδών, ιδιαίτερα κατά τοτελευταίο χρονικό διάστημα είναι τραγική, εξαιτίας της πρωτοφανούς κατάρρευσης των τιμών, της μεγάλης μείωσης των εξαγωγών, της αλλαγής του καθεστώτος επιδότησης της χυμοποίησης και της γενικότερης οικονομικής κρίσης που αδιάκριτα χτυπά πλέον κάθε κλάδο.

Απέναντι σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, παρατηρείταιη εκκωφαντική σιωπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ηοποία συνοδεύεται από παντελή απουσία στρατηγικής και πολιτική διάθεση στήριξης του τομέα των εσπεριδοειδών.

Δεν μπορεί να επικαλείται συνέχεια η παρούσα Κυβέρνηση την πολιτική της προηγούμενης Κυβερνήσεως γιατί εκλήθηνα κυβερνήσει για να εφαρμόσει τη δική της, για την οποία κρίνεται κάθε ημέρα.

Ο ισχυρισμός της πολιτικής ηγεσίας τουΥπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καιΤροφίμων σε παλιότερες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μας, ότι το καθεστώς ενίσχυσης, όπως αυτό διαμορφώθηκε το 2009 δεν μπορεί να αλλάξει, δεν δίνει λύση στην παρούσα κατάσταση των εσπεριδοκαλλιεργητών και θεωρούμε ότι δεν προσπαθήσατε όσο θα μπορούσατε και όσο θα έπρεπε. Ίσως η πραγματική αιτία να εδράζεται στο γεγονός ότι προς το παρόν μόνο ο Νομός Λακωνίας έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες εισοδήματος,σταδιακά όμως, το πρόβλημα θα επεκταθεί και στους άλλους Νομούς παραγωγής εσπεριδοειδών αν τώρα δεν γίνει κάτι.

Κατανοούμετη δύσκολή οικονομική κατάσταση της χώρας, όμως πρέπει το Υπουργείο να μεριμνήσει έτσι ώστε να βρεθεί τρόπος να στηριχθούν οι αγρότες, οι οποίοι δοκιμάζονται σκληρά αυτό το χρονικό διάστημα.

Στηρίζουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία από πλευράς της κυβέρνησης για ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών, είτε με τη μορφή διάθεσης ενός ποσού μέσω κοινοτικών επιδοτήσεων, είτε μέσω των εθνικών επιδοτήσεων να κατοχυρωθεί η τιμή πορτοκαλιού στα 18-20 λεπτά. Ανάλογες έξτρα επιδοτήσεις έλαβαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυρία Υπουργός:

  1. Προτίθεστε να στηρίξετε το εισόδημα των αγροτών του Νομού Λακωνίας, είτε με τη μορφή διάθεσης ενός ποσού μέσω κοινοτικών επιδοτήσεων, είτε μέσω των εθνικών επιδοτήσεων ώστε να κατοχυρωθεί η τιμή πορτοκαλιού στα 18-20 λεπτά;

  2. Θα θέσετε εκ νέου εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών, θέμα αναθεώρησης της εθνικής επιλογής για την πλήρη αποσύνδεση της οικονομικής ενίσχυσης από τη χυμοποίηση για τα εσπεριδοειδή, στα πλαίσια προσεχούς Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας;(Πηγη..http://ant1south.gr)

Δελτίο τύπου για τριήμερη εκδήλωση στη Σπάρτη ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Δωριέων 11 -231 00 Σπάρτη

Τηλέφωνο: 27310 21955, 23195

FAX: 27310 89157

e-mail : info@eco-lakonia.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΜΕ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΙΣ 5 IOYNIOY ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΚΥΚΛΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ & ΜΕΓΑΛΟΥΣ

Ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Λακωνίας συμμετέχοντας στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος του ΟΗΕ που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου οργανώνει κύκλο δράσεων και εκδηλώσεων που στόχο έχουν να κρατήσουν ζεστό το ενδιαφέρον του κοινού για την «υπόθεση Περιβάλλον» ακόμα και σε εποχές που η καθημερινότητα έχει γίνει ιδιαίτερα σύνθετη, αν όχι δύσκολη. Το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι «Βιοποικιλότητα – Διαχείριση Οικοσυστημάτων και Πράσινη Ανάπτυξη» και καλεί όλους τους κατοίκους του πλανήτη να προστατέψουν όλες τις μορφές ζωής γιατί κάθε είδος, από το πιο μικρό φυτό έως το πιο σπάνιο ζώο, όλα αποτελούν πολύτιμο κρίκο στην αλυσίδα της ζωής.


Το τριήμερο 3, 4 και 5 Ιουνίου θα υπάρξει στο χώρο της κεντρικής πλατείας Σπάρτης ένας διαμορφωμένος χώρος στον οποίο θα εκτεθεί υλικό που έχει να κάνει με το Περιβάλλον όπως: παρουσίαση της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και της ιστορίας του Θεσμού, μια ενότητα που αποτυπώνει την μοναδικότητα της λακωνικής πανίδας [προτρέποντας το κοινό στην προστασία αυτών των «ταπεινών» αλλά μοναδικών λουλουδιών], μια πρακτική παρουσίαση των 10 βημάτων που βάζουν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση στην καθημερινότητα του κάθε πολίτη και τέλος μια εικαστική ενότητα εμπνευσμένη από το περιβάλλον. Παράλληλα θα υπάρξει ολοήμερη ενημέρωση του κοινού, διανομή εντύπου υλικού, παρουσίαση της οικιακής κομποστοποίησης κλπ. από το προσωπικό του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Λακωνίας. Το βράδυ της 4ης Ιουνίου στις 9.30 θα παρουσιαστεί στον ανοιχτό χώρο της πλατείας το ντοκιμαντέρ «ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» την παραγωγή του οποίου έκανε ο Σύνδεσμος. Στο ντοκιμαντέρ αυτό αποτυπώνεται το παράδειγμα της Ελευσίνας ή πως μια πόλη με τεράστια οικολογική επιβάρυνση έχει ξεχωρίσει τόσο με το πρόγραμμα Ανακύκλωσης όσο και με την άσκηση ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής που στηρίζεται κατεξοχήν στην συμμετοχή των πολιτών. Αμέσως μετά θα προβληθούν video και προωθητικές καμπάνιες με περιβαλλοντικό / οικολογικό μήνυμα. Η γιορτή θα ολοκληρωθεί το Σάββατο το βράδυ στις 5 Ιουνίου με την προβολή ενός video στο οποίο παιδιά της Λακωνίας σχολιάζουν την περιβαλλοντική πραγματικότητα που ζούμε και δίνουν το δικό τους μήνυμα ευαισθητοποίησης προς το κοινό. Τέλος οι εκδηλώσεις «ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» θα ολοκληρωθούν με το δημοφιλή τραγουδιστή «Μα πάνω απ’ όλα – Μύρωνα Στρατή» και τη συναυλία που θα δώσει στις 9.30 στην κεντρική πλατεία Σπάρτης. Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων είναι η ΤΕΔΚ Ν. Λακωνίας, ο Δήμος Σπαρτιατών, η Εταιρεία «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.» & η CSER-ECO waste management.

Κ.Α.Π.Η. ΔΗΜΟΥ ΜΟΛΑΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Μολάων σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε ομιλία με θέμα:
«ΝΟΣΟΣ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΝΗΜΗΣ»
Ομιλητές:
Κων/νος Παπουτσάκης: Ψυχίατρος-Nευρολόγος
Διονύσιος Ποταμίτης-Κόμης:Ψυχίατρος

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010, ώρα 6:30 μ.μ.
Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου (πρώην Ξυνού)
Το Συμβούλιο του ΚΑΠΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΜΟΛΑΟΥΣΜια αθόρυβη και δημιουργική δουλειά γίνεται δυο χρόνια τώρα στους Μολάους και αφορά στην εκπαίδευση ενηλίκων. Λειτουργεί στο χώρο του Λυκείου, τα απογεύματα 5-9 παράρτημα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας της Σπάρτης. Ενήλικοι επαγγελματίες, οικογενειάρχες, εργαζόμενοι, που για διάφορους λόγους σταμάτησαν την εκπαίδευσή τους μετά το δημοτικό, έρχονται τώρα να συνεχίσουν το νήμα της εκπαίδευσης από εκεί που το άφησαν. Ώριμοι πλέον και με μια καλύτερη οπτική στα πράγματα, με σιγουριά και επίγνωση στο τι θέλουν, εμπλέκονται ξανά στη συναρπαστική υπόθεση του σχολείου και της γνώσης. Οι καθηγητές τους, νέα παιδιά συνήθως, που γίνονται φίλοι, δουλεύουν με κέφι πάνω σε ότι μπορούν και βλέπουν ότι ενδιαφέρει τους μαθητές, έξω από τα στενά και μίζερα , πολλές φορές, πλαίσια, προσαρμοσμένα σε εξετάσεις, στο τυπικό σχολείο.
Το σχολείο ακολουθεί την κατεύθυνση της 'δια βίου μάθησης' του υπουργείου παιδείας και δίνει σε δύο χρόνια απολυτήριο κανονικού τριτάξιου Γυμνασίου. Δεν υπάρχουν βιβλία και εξετάσεις αλλά συνδιαμορφώνεται η ύλη που θα διδαχθεί από τους καθηγητές και τους μαθητές, σε τομείς που μοιάζουν με αυτούς της γενικής εκπαίδευσης, όπως γλώσσα, επιστήμες, αριθμητική, τέχνη, υπολογιστές, κοινωνία, περιβάλλον.
Τα προβλήματα είναι πολλά, όπως ότι οι μαθητές έχουν πλέον αυξημένες υποχρεώσεις και έρχονται πολλές φορές κουρασμένοι στο απογευματινό σχολείο. Η επάνδρωση από καθηγητές επίσης γίνεται δύσκολα, με αποσπάσεις , αλλά κυρίως με ωρομισθίους, που έρχονται από μακριά, με πενιχρές αποζημιώσεις, που δεν φτάνουν να καλύψουν τα έξοδά τους. Όμως η προσπάθεια συνεχίζεται και πρέπει να ευχόμαστε να συνεχιστεί και στο μέλλον. Η δια βίου εκπαίδευση, με ότι νέο σχήμα εξελιχθεί μελλοντικά, είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας δημιουργίας, χαράς και προόδου για τον τόπο μας.
Έγινε φέτος στους Μολάους η ετήσια εκδήλωση για ενημέρωση του ΣΔΕ Σπάρτης. Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Μολάων κ. Γιάννης Τσαγκάρης, οι ιερείς π. Γεράσιμος και π. Στέλιος, ο πρώην δήμαρχος κ. Μοσχοβάκος, μαθητές, καθηγητές, άνθρωποι που βοήθησαν στην δημιουργία και λειτουργία του ΣΔΕ στους Μολάους και αρκετοί συντοπίτες μας. Καλωσόρισε η μαθήτρια κ. Ευαγγελία Δρίβα, που αποφοιτά φέτος (με λύπη όπως μας πληροφόρησε). Παρουσίασε τη λειτουργία του σχολείου και το θεσμό ο διευθυντής του ΣΔΕ Σπάρτης κ. Θεόφιλος Κουμουτζής. Τέλος παρουσίασε τις εργασίες που υλοποίησε το σχολείο πέρσι και φέτος ο καθηγητής κ. Νεκτάριος Σκάγκος. Εργασίες που αφορούσαν στην έκδοση μιας εφημερίδας την περυσινή χρονιά και την μελέτη των μνημείων του τόπου μας εφέτος.
Οι ευχές και τα συγχαρητήρια του δήμαρχου και του π. Γεράσιμου στο τέλος, που νομίζουμε εκφράσανε και αυτές των υπολοίπων, ευχόμαστε να συνοδεύουν τη συνέχιση της προσπάθειας αυτής.